Geleid door Water en Bodem: De Toekomst van Eindhoven
Binnen de gemeente Eindhoven liggen meerdere beekdalen van bestaande en gedempte beken. Dat betekent laagtes in het landschap en hoge grondwaterstanden. Daarnaast is de bodem van Eindhoven opgebouwd uit zandig leem, dat slecht waterdoorlatend is.
De komende jaren wil de gemeente flink aan de slag met bouwwerkzaamheden (woningbouw, kantoorbouw en infrastructuur), zoals bijvoorbeeld Knoop XL. Het Rijk, de provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en de gemeente Eindhoven vinden het principe ‘water en bodem sturend’ belangrijk bij ruimtelijke ontwikkelingen. De uitdaging ligt nu hierin om enerzijds invulling te geven aan water en bodem sturend en anderzijds grote bouwontwikkelingen uit te voeren.We stellen het nu extremer: Als het principe ‘water en bodem sturend’ leidend is voor alle nieuwe bouwontwikkelingen, hoe komt de stad er dan uit te zien?
En welke kansen biedt dit voor bijvoorbeeld vergroening van de stad en een gezonde leefomgeving? Hoe draagt dit bij aan de beleving en het verhaal van Brainport?