ArchitectuurBachelor

Overspore Facade facelift 

Studenten: S. Cenalia, B. Ghadri, M. Grbovic Tutor: H. Schilpervoort

Voor deze opdracht kreeg de groep de opdracht om te werken aan een gevelrenovatie van de entree’s van het gebouw Residentie Overspore in Eindhoven. Het is een gebouwencomplex met dure woningen op een van de perfecte locaties in Eindhoven. Het was van groot belang om de entree en de uitstraling vanaf buiten op te frissen, maar er moest ook rekening worden gehouden met de manier waarop de gebruikers het gebouw ervaren. Als eindresultaat is een meer radicale aanpak ontwikkeld, met een twee verdiepingen hoge plint die fungeert als een bufferzone met sociale/interactieve sfeer tussen de privé-ingangen van de omloop en de hoofdingangen. Ter compensatie van de bergruimten is er ook een bergruimte toegevoegd boven de garages achter het gebouw. In de plint is er veel zicht op de gevel verwerkt, wat het idee van sociale veiligheid dient naast het creëren van verschillende functies voor meer sociale interactie tussen bewoners en mensen uit de omgeving.


Hierdoor werd het gebouw ook op stedelijke schaal verbonden met de stad. Interessant is dat het gebouw niet alleen ouderenvriendelijker werd gemaakt, maar dat er ook enkele speelplaatsen voor kinderen werden gecreëerd, voornamelijk voor de huidige kleinkinderen en voor toekomstige meergezinsgebruikers van het gebouw. Veranderingen aan het gebouw worden niet alleen geadviseerd voor de doelstellingen van de monumentenzorg, maar ook om de marktwaarde van de gebouwen te verhogen. Aspecten zoals een dubbele hoogte, een ruime plint met voorzieningen en een tuin weerspiegelen luxe en dragen bij aan een hogere marktwaarde.