ArchitectuurConstructie

Dakterras Sectie Verenigingen Bouwkunde

Studenten: L. Matal, J. Beurskens. Tutor: F. van Schie

Voor het dakterras bovenop de brug tussen Vertigo en Zwarte Doos worden twee haalbare opties voorgesteld. Het creëert een buitenruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen en samenkomen. In de toekomst kan nader onderzoek gedaan worden naar de exacte kosten en het uiteindelijke interieurontwerp m.b.t. meubilair en zonwering. Ook kan zowel de constructie van de brug zelf als de constructie van het dakterras in meer detail worden doorgerekend, om er zeker van te zijn dat alles sterk genoeg is.

De eerste optie bestaat uit de gelamineerde portaallijsten. Dit frame in combinatie met stalen stabilisatieschoren handhaaft het steigerprincipe, terwijl het veel goedkoper, lichter en opener is dan het oorspronkelijke ontwerp. De portaalframes overspannen ongeveer 8 meter in de dwarsdoorsnede van de brug. De balk bovenop loopt door tot aan de beglazing, waardoor de windbelasting wordt opgevangen. De kolommen zijn op een meter afstand van de beglazing geplaatst, zodat mensen niet aan de andere kant zouden oversteken, in overeenstemming met de veiligheidseisen. In de ruimte tussen de twee kan groen worden geplaatst dat op de structuur klimt, wat een milieuvriendelijke esthetiek creëert.


De tweede optie is om alleen de stalen kolommen te gebruiken om de beglazing te ondersteunen. De kolommen worden onder de vloerafwerking bevestigd, zodat deze bestand is tegen de externe windbelastingen. Dit concept vermindert het materiaalgebruik, omdat er geen balken nodig zijn. De kolommen zijn echter verder naar buiten geplaatst, dus om de veiligheidseisen te respecteren, werden er groen en zitbanken voor de kolom geplaatst. De combinatie van het ontbreken van balken en de verder naar buiten geplaatste kolommen geeft een zeer ruimtelijk gevoel, wat te zien is in figuur 14.