Uncategorized

Duurzaam holisme: de introductie van TDI in architectuur

Omslagfoto: Een binnenplaats creëert ruimte voor de toepassing van TDI (op stadsniveau)

Studenten: Ferdy van Brussels, Michelle Moonen, Chanachai Panichpattanakij, Arjan Verhoef. Begeleid door: ir. L.A. Bert van Schaijk. 

Afgelopen jaar hebben 3 studenten namens de Bouwkundewinkel een nieuwe manier om duurzaamheid toe te passen onderzocht. Hierbij lag de focus op TDI (Transparent Dynamic Insulation), een thermische isolatie welke moet fungeren als een ‘ademende huid’ waardoor frisse lucht makkelijker een gebouw kan binnentreden dan bij een traditioneel op binnenklimaat gericht ontwerp.

Als groep hebben zij dit vanuit het ontwerp oogpunt onderzocht, waarbij de toepassing van de ‘ademende huid’ in architectuur en stedenbouw centraal staat. Hiervoor hebben zij kritisch gekeken naar de traditionele gebouwde omgeving  om uiteindelijk tot toepassingen op verschillende schaalniveaus te komen. De resultaten hiervan zijn zichtbaar in de foto’s.

De verschillende schaalniveaus vormen een belangrijk onderdeel van de conclusie van de studenten. In plaats van te werken vanuit specialisme, is holisme erg belangrijk in het ontwerp proces. Specialisten zouden aan het begin van een project samen moeten zitten om ieders belang te inventariseren, en de doelen betreft duurzaamheid in kaart te brengen.

Woning schaal: suggestie voor plattegrond studio.

Gevel schaal: Gevelopeningen zorgen voor de mogelijkheid tot schaduw en thermische vertraging.