Nieuws

Betonkunst Lux-Nova

Atelier Lux-Nova specialiseert zich in het ontwerpen en vervaardigen van glaskunst. Hier werd een kunstobject gemaakt van Dalle de Verre glas en beton. Dit object begon jammer genoeg na twee jaar te scheuren: de reden dat Lux-Nova bij Bouwkundewinkel terecht kwam. Tijdens twee verschillende Bouwkundewinkelopdrachten deden studenten van de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek naar een manier om het scheuren te minimaliseren.
Hieronder vindt u een voorbeeld van een kunstobject en het gebruikte glas.

Het laatste project wat aan deze vraag geweid was richtte zich op het vinden van duurzaam beton wat gebruikt kan worden voor verdere Dalle de Verre kunstwerken van Lux-Nova. De student onderzocht dit door verschillende soorten beton te testen op uiterlijk, werkbaarheid, krimping (oorzaak scheurtjes) en sterkte. De conclusies van deze tests werden vervolgens verwerkt in een nieuwe test door het maken van verschillende testpanelen. De laatstgenoemde test kunt u hieronder vinden.
Uiteindelijk concludeerde de student het onderzoek met een advies waarin de meest toereikende compositie van beton, vezels en glas werd genoemd.